We zien steeds meer een verschuiving in de manier van werken. Waar vroeger iedereen een vaste plek had, zijn de meeste plekken al jaren flexibel. En nu, met het thuiswerken dat blijft, zien we dat er meer behoefte is aan ontmoetingsplekken, naast de flex- en thuiswerkplek. Een plek waar je samenkomt met je collega’s om kort te overleggen, een snelle brainstormsessie of bij te praten met het team.

Deze plekken krijgen een grotere functie, nu de meeste organisaties een beleid hanteren van drie dagen op kantoor werken en twee dagen thuis. Maar hoe richt je al deze plekken zo goed mogelijk in?

 

Ontmoeten

Een ontmoetingsruimte is in principe een flexplek. Naast dat overleggen met twee of meerdere personen er plaats kunnen vinden, ook een ongestoord telefoontje kan in deze ruimte worden gepleegd. In deze ruimte gaan we uit van twee aspecten: van efficiëntie en privacy. Een start-up of een kort overleg kan prima aan een hoge (vergader)tafel zonder stoelen. Door te blijven staan, blijf je on-topic en kan een overleg ook echt kort blijven. Een andere optie is om met bijvoorbeeld een fietsstoel of zitballen te werken. Door in beweging te blijven, zorg je voor een actieve houding en daarmee een actief gesprek.

Privacy kun je creëren door een zithoek in de ruimte te plaatsen. Door bijvoorbeeld te werken met hoge banken, voelt men zich beschutter. Zet twee van deze zitplekken tegenover elkaar voor een intieme plek, waar open gesproken kan worden. Een ruimte optisch open laten en toch gesloten te laten voelen kan door een aantal hoge planten op een rij te zetten. Zet hier een comfortabele zithoek achter voor een prettige plek om te bellen of ongestoord met een collega bij te praten.

 

Werkplekpaspoort

Om aan iedere plek, flex of thuis, lekker te kunnen werken, adviseren wij om naar het complete plaatje te kijken. Denk daarbij aan de mogelijkheid om dynamisch te werken, zoals met een zit/sta-bureau. We snappen ook dat het niet altijd mogelijk is om er overal één te plaatsen. Wel is het mogelijk om met een aanpasbare stoel te werken en met een voetensteun te zorgen dat je beter zit. Dit zorgt al voor een hele verbetering en de juiste houding tijdens het werken.

Merk je dat je nog steeds lichamelijk klachten hebt? Kijk dan ook eens naar de beeldscherminstellingen. Lichamelijke klachten kunnen ook voorkomen als je niet goed voor je scherm zit en je hele lichaam zich aanpast naar die verkeerde houding. Ook zonder bureau dat omhoog of omlaag kan, is het mogelijk om een beeldscherm op de juiste hoogte te zetten. Daar zijn monitorarmen of laptopstandaards voor, maar ook een pak papier kan (tijdelijk) al voor verlichting zorgen. In ons werkplekpaspoort geven we op de laatste pagina tips over de juiste hoogte, zodat je dit bij iedere plek juist kan instellen.

 

Een goede werkplek

Door het vele thuiswerken, zullen er ook werkplekken op kantoor zijn die niet gebruikt worden. De ruimte die dan overblijft kun je inrichten en ombouwen tot ontmoetingsplekken of extra flexplekken. We kijken graag mee in de beschikbare ruimte, om een zo prettig mogelijke kantooromgeving neer te zetten. Dit kan met bestaande producten, een kleine upgrade of geheel in het nieuw. Het belangrijkst bij het (her)inrichten is dat er zoveel mogelijk apart kan worden afgesteld; wat betekent dat iedereen er goed aan kan zitten door de verschillende instellingen die kunnen worden aangepast.

Als we dan kijken naar het thuiswerken houdt dat ook in dat werkgevers mee moeten helpen om thuis een veilige en gezonde werkplek te creëren. Hoe je dit doet, dat is en blijft een lastige vraag. Iedere medewerker heeft een andere beschikbare ruimte, andere wensen en wellicht ook andere klachten waar rekening mee gehouden moet worden.

Om hier achter te komen, adviseren wij om met een paar collega’s van verschillende afdelingen in gesprek te gaan. Waar liggen de behoeftes? Wat zijn de wensen voor de korte en lange termijn? Wat is de verhouding tussen werken thuis ten opzichte van het werken op kantoor? Is het mogelijk om bureaus die over zijn bij collega’s thuis te plaatsen, bureaustoelen of beeldschermen naar collega’s thuis te brengen of zorgt (voor korte termijn) huren van een werkplek voor de beste oplossing.

Om een beeld te geven van wat er allemaal mogelijk is, tekenen wij de situatie ook uit. Dit in de beschikbare ruimte op kantoor of een combinatie van verschillende ruimtes, zodat collega’s voor thuis weten hoe de werkplek er uit kan zien. Nieuwsgierig naar hoe dit er voor jouw organisatie uit ziet? Laat een berichtje voor ons achter en we helpen je verder.

 

Blog door: Jisca Tichler & Sylvia Goosen | Adviseurs Kantoorinrichting